Slovenske poroke v številkah


Medtem ko smo že kar pošteno zakorakali v leto 2018 in se nova sezona porok počasi začenja, smo se pozanimali kaj o slovenskih porokah povedo številke. Koliko porok se sklene na leto, kakšna je povprečna starost mladoporočencev in koliko danes stane poroka. Kdaj začeti z načrtovanjem poroke in koliko svatov šteje povprečna slovenska poroka.

vir fotografij: arhiv porok Infinity Events

Število sklenjenih zvez

V letu 2017 si je večno zvestobo obljubilo kar 13.334 zaljubljencev. Sklenjenih je bilo 6.667 zvez, od tega 29 istospolnih. Glede na zasedenost poročnih lokacij predvidevamo, da bo letos porok še več! :)

vir fotografij: arhiv porok Infinity Events

Povprečna starost mladoporočencev

Včasih so se ljudje poročali precej mlajši kot danes. Večina nevest je bila starih med 18 in 20 leti. Danes se starost žensk, ki se poročijo, giblje okoli 30 let. Podobna razlika v starosti je pri moških, ki so se včasih poročali med 21 in 24 leti, danes pa so večinoma stari nad 30 let.

vir fotografij: arhiv porok Infinity Events

Število povabljenih svatov

V Sloveniji je še vedno aktualen trend precej velikih porok. Lepo je namreč, če so na poročnem dnevu prisotni družina, sorodniki in prijatelji, se strinjate? Večinoma je zato na porokah povprečno od 80 do 100 svatov. Če upoštevamo dejstvo, da je bilo lani skupno nekaj manj kot 7.000 porok, je imelo kar okoli 600.030 ljudi čast biti del tako čudovitega dne!

vir fotografij: arhiv porok Infinity Events

Cena poroke

Poroke se med seboj precej razlikujejo. Nekateri pari želijo bogato dekoracijo, dobro hrano, odlično glasbo, vrhunskega fotografa in videografa. Spet drugi so skromnejši in svojo poroko zastavijo bolj preprosto. Cena poroke je zato zelo različna. Kljub temu se povprečni znesek, ki ga pari zapravijo za poroko, giblje med 10.000 in 15.ooo EUR.

vir fotografij: arhiv porok Infinity Events

Dolžina načrtovanja poroke

Poroko se danes načrtuje več mesecev vnaprej. Zaradi zasedenosti poročnih lokacij in izvajalcev poročnih storitev se namreč vse več parov odloča za začetek organizacije poroke do povprečno 8 mesecev vnaprej.

vir fotografij: arhiv porok Infinity Events

Cvetje in dekoracija

Poleg poročnega šopka so danes del cvetlične dekoracije poročni obok, cvetje na poročni mizi pri obredu, morda tudi na klopeh v cerkvi ali na poročnem avtu. Cvetje krasi tudi omizja pri večerji, poročno torto ali sladki bife. Cvetja na poroki je kar veliko, kajne? Zato je kombinacija cvetja z zelenjem, ki lahko malo olajša finančno stanje mladoporočencev, danes zelo dobrodošla. Vrste ugodnega in vedno bolj pogosto uporabljenega zelenja so danes evkaliptus in oljka. Za cvetje in dekoracijo mladoporočenca v povprečju namenita med 700 in 1200 €.

vir fotografij: arhiv porok Infinity Events

Poročna darila za mladoporočence

Včasih je bilo v modi, da se mladoporočence obdaruje s praktičnimi darili kot je jedilni servis, ročni mešalnik, likalnik oziroma razno manjše pohištvo za njun skupen dom. Danes so darila drugačna. Po večini so v obliki finančnih prispevkov za gradnjo hiše ali poročno potovanje. Finančni prispevek mladoporočencema je običajno od 100€ naprej.

vir fotografij: arhiv porok Infinity Events

#statistikaporok #poročnitrendi #cvetjeindekoracija #poročnadarila #starostmladoporočencev #številoporok #cenaporoke #načrtovanjeporoke #številosvatov

PRIPOROČAM
ZADNJE OBJAVE