Vse o civilnem poročnem obredu


Začelo se je leto 2018. Nam se zdi, da bo leto z rekordnim številom porok. Morda sta med številnimi pari, ki se poročita v letu, ki nosi pokonci obrnjen znak za neskončnost -8-, tudi vidva. :) Zato smo ob novem letu za vaju naredili pregled novosti v zakonu, ki predpisujejo poročni obred.

Obred izven uradnih prostorov

Že nekaj let velja, da lahko zakonsko zvezo skleneta izven uradnih prostorov. V tem primeru bosta morala poravnati doplačilo v višini 170€, navesti razlog, zakaj se želita poročiti izven uradnega prostora, lastnik lokacije pa vama mora poleg tega izdati veljavno dovoljenje za izvajanje poročnega obreda.

Če na vajini izbrani lokaciji poroka še nikoli ni bila izvedena se lahko zgodi, da je načelnik upravne enote ne odobri. Zato vama svetujem, da se na upravni enoti oglasita čim prej in v primeru, da lokacija ne bo odobrena, lahko pravočasno ukrepata.

Obisk upravne enote

Na upravni enoti, na območju katere se bo dogajal poročni obred, se morata osebno oglasiti najmanj en mesec pred datumom poroke. Absolutno pa vama svetujemo, da dan in uro obreda na upravni enoti rezervirata čim prej. Za poroko v letošnjem letu lahko to storite od 3. 1. 2018 naprej, kot smo to za naše pare danes že uredili tudi mi. :)

Ob obisku upravne enote morata s seboj prinesti osebni dokument in podatke o vajinih pričah (ime, datum rojstva in stalno prebivališče). V primeru, da se vajin poročni obred odvija izven uradnih prostorov, morata s seboj prinesti tudi soglasje lastnika izbrane lokacije. Če je bil kateri izmed vaju že poročen, mora predložiti tudi dokazilo o prenehanju prejšnje zakonske zveze.

Poroka brez prič

Zanimiva sprememba v zakonu, ki velja od letos naprej je, da priče pri poročnem obredu niso več obvezne. S to novostjo se lahko v primeru, da imata (pre)več dobrih prijateljev, za katere bi želela, da vama na poročni dan stojijo ob strani, tej težavi izogneta in pred matičarja stopita sama. Tudi, če želita čisto sama, brez vednosti drugih ljudi, nekam pobegniti in se na skrivaj poročiti, to od letos naprej ni več problem. :)

Kdo vodi obred?

Veljalo je, da morata poročni obred uradno voditi matičar in pooblaščenec. Namesto pooblaščenca je lahko načelnik za vajinega prijatelja ali znanca, ki je izpolnjeval določene zakonske pogoje, izdal enkratno pooblastilo. Ta mu je namreč dovoljeval, da pri poročnem obredu ob matičarju namesto uradnega pooblaščenca sodeloval kar on.

Velika sprememba, ki jo je prineslo leto 2018 pa je, da lahko poročni obred po novem vodi le matičar. V kolikor želita imeti tudi pooblaščenca vama svetujem, da preverita pri upravni enoti, kakšne so v tem primeru možnosti.

Kaj vse mora biti pri obredu?

Poročni obred predpisujejo pravila, ki se med upravnimi enotami razlikujejo, zato je najbolje, da se o vseh obveznih elementih na vajini lokaciji prepričata sama, Nekatere upravne enote namreč zakonsko predpisujejo stole za vaju in priči, če bodo ob vama, nekatere pa dovoljujejo tudi stoječ obred.

Poleg stolov, ki so ponekod obvezni, drugod ne, pa je še nekaj predmetov, ki morajo biti na poročnem obredu nujno prisotni: nadstrešek oziroma pagoda svečanega izgleda, ozvočenje, miza z namiznim aranžmajem za matičarja in zastave.

Lokacija poročnega obreda mora biti dostopna gibalno oviranim osebam. V kolikor se obred dogaja na prostem, mora biti v neposredni bližini na voljo tudi dvorana primernega videza za izvedbo poročnega obreda v primeru dežja.

Istospolne poroke

V Sloveniji se v zadnjih letih lahko uradno odvijajo tudi istospolne poroke, ki jih z veseljem organiziramo tudi mi. Koraki, ki vaju vodijo do pravno veljavne zakonske zveze, so enaki kot za različno spolne partnerje. Vse potrebne dokumente lahko uredita na upravni enoti.

Zakonska zveza tujcev

V primeru, da je en izmed vaju iz tujine, mora na upravni enoti predložiti dokaz o tujem državljanstvu, izpisek iz rojstne matične knjige, potrdilo, ki ga izda pristojni organ države, katere državljan je, da ni zadržkov za sklenitev zakonske zveze in potrdilo o samskem stanu. Vsa navedena dokazila morajo biti prevedena v slovenski jezik. Če en izmed vaju ne razume slovenskega jezika, pa mora biti pri obredu prisoten tudi tolmač.

Sklenitev zakonske zveze v tujini

Če se želita poročiti v tujini, se pri poročnem obredu uporablja pravo kraja, kjer se nameravata poročiti. Če je izbrana država podpisnica Haaške konvencije, bo obred lahko uraden. Edini pogoj, da bo vajina zveza veljavna tudi v Sloveniji je, da iz tujine s seboj prineseta izpisek iz poročne matične knjige, ki vama jo lahko izda tamkajšnji pristojni organ. To morata potem ustrezno prevesti in overiti in vajina zveza bo uradno priznana tudi doma.

V primeru, da se v tujini ne bi mogla poročiti uradno in bo obred zgolj simbolične narave, pa lahko zakonsko zvezo brez problema skleneta na enem izmed matičnih uradov v Sloveniji.

Torej, draga nevesta, dragi ženin. Poroka je en izmed najpomembnejših dni v vajinem življenju. To je dan, ko si bosta izrekla večno zvestobo. Dan, ki se ga bosta spominjala za vedno. Želim vama, da ga načrtujeta skupaj, se ga veselita in komaj čakata, da pride.

#poročniobred #zakon #dokumenti #organizacijaporočnegadne #porokavtujini #porokaistospolnihpartnerjev #elementiporočnegaobreda #priče #matičar #pooblaščenec #upravnaenota

PRIPOROČAM
ZADNJE OBJAVE